Het belastingstelsel moet volgens voorzitter Bartjan Zoetmulder van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) versimpeld worden. Het systeem zou nu zo complex zijn, dat zelfs belastingadviseurs soms niet meer weten hoe ze hun klanten kunnen helpen.

Elke nieuwe regel komt bij de al bestaande regels, waardoor het belastingsysteem steeds complexer wordt, stelt Zoetmulder in een vrijdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

"Neem bijvoorbeeld de deelnemingsvrijstelling. Daar zijn we nu bij artikel 13, lid 19 beland. Toen ik 25 jaar geleden begon met werken, hadden we volgens mij alleen nog maar lid 1 tot en met 5. Er wordt alleen maar antimisbruikmaatregel op antimisbruikmaatregel gestapeld. Dat wordt volstrekt onwerkbaar."

Begin deze maand is in de Tweede Kamer gesproken over het zogenoemde Belastingplan 2019 van het kabinet, met daarin nog meer wetten en regels. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei toen ook dat het belastingstelsel zelf op de schop moet. Zoetmulder is het hier mee eens.

BelastingTelefoon slecht bereikbaar

"Eigenlijk zou je meer vooraf en realtime in overleg moeten kunnen met de Belastingdienst. Voor grote bedrijven is dat al geregeld. Daar zie je dat het werkt", stelt de fiscaal expert.

"Maar als je mkb'er of particulier bent en een vraag hebt, dan zit je met de BelastingTelefoon. Die wordt niet opgenomen en als er al wordt opgenomen, krijg je een callcenter aan de lijn dat het antwoord meestal niet weet."