Betaaldienst iDEAL heeft onlangs de twee miljardste betaling verwerkt. Daarmee is het aantal betalingen binnen krap drie jaar verdubbeld, terwijl voor de eerste miljard iDEAL-betalingen dertien jaar nodig was.

Op welke exacte datum iDEAL door de grens van twee miljard betalingen ging, is volgens eigenaar Currence door de grote stroom transacties moeilijk vast te stellen. Wel is zeker dat de mijlpaal in november is gehaald.

Of iDEAL in de toekomst in het huidige groeitempo kan blijven volhouden, blijft volgens Currence onzeker. Een nieuwe richtlijn geeft burgers binnenkort de mogelijkheid meer bankgegevens met externe dienstverleners te delen, waardoor er ook nieuwe concurrenten voor iDEAL bij kunnen komen.

Volgens de zegsman is iDEAL op dit moment populair doordat vooraf wordt gecheckt of verkopers die de online betalingen ontvangen wel te vertrouwen zijn. Daarnaast is de toename van de afgelopen jaren te danken aan betaalverzoeken door consumenten onderling via apps die met de betaaldienst werken zoals Tikkie.

Per dag worden er gemiddeld 1,5 miljoen betalingen met iDEAL gedaan. De meeste betalingen met de dienst worden elk jaar op Black Friday gedaan, een dag waarop veel verkopers hun producten met korting verkopen. Komende vrijdag is het weer Black Friday. Er worden op die dag 3,5 miljoen transacties verwacht.