Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
utrechtcs treinkaartje centraal station ns ov chipkaart

NS maakt kaartjes onder protest duurder vanwege btw-verhoging

De Nederlandse Spoorwegen verhogen per 1 januari de prijzen van treinkaartjes en abonnementen. Dat is volgens het spoorbedrijf vooral nodig door de verhoging van het btw-tarief voor het openbaar vervoer, van 6 naar 9 procent.
Door ANP

NS vindt de btw-verhoging een slechte zaak, omdat meer mensen voor alternatief vervoer en niet voor het duurzame ov zullen kiezen.

"Tweedeklas reizen wordt, in lijn met de inflatie, gemiddeld 1,8 procent duurder. Maar daar komt de btw-verhoging bovenop", aldus een woordvoerder. "Het openbaar vervoer wordt duurder ten opzichte van de auto."

Net als vorig jaar past NS de inflatiecorrectie niet toe op eersteklas reizen. Het prijsverschil tussen tweede- en eersteklas reizen wordt daardoor iets kleiner.

Btw-verhoging boven op de inflatie en het spoorgebruik

Gewoonlijk corrigeert de vervoerder de ticketprijzen jaarlijks alleen volgens de inflatie en op basis van het spoorgebruik. Daar komt nu dus de btw-verhoging bij, die ook geldt voor veel dagelijkse boodschappen.

De btw-verandering werd ook al door anderen bekritiseerd. Zo sloegen vorig jaar de politieke partijen SP, GroenLinks en PvdA en verschillende maatschappelijke instellingen al de handen ineen om de verhoging tegen te houden omdat alleen het leven van gewone mensen duurder zou worden, terwijl grote bedrijven juist minder belasting betalen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:

NS

Aanbevolen artikelen