Het UWV betaalt WW-uitkeringen uit zonder te controleren of werknemers zijn ontslagen. Dat meldt Nieuwsuur, dat zich baseert op meerdere bronnen.

Volgens Nieuwsuur wordt bijna nooit gecontroleerd wat de reden van een ontslag is, waardoor mensen die zelf ontslag namen ook een WW-uitkering konden aanvragen en die ook daadwerkelijk kregen.

Een WW-uitkering is alleen bedoeld voor mensen die ontslagen zijn en niet zelf ontslag hebben genomen. 

Nieuwsuur meldt dat het UWV al jaren wist van de fraude met uitkeringen. Het gaf met het ministerie van Sociale Zaken een schriftelijke reactie waarin staat dat "bij twijfel of er sprake is van verwijtbare werkloosheid" nader onderzoek plaatsvindt door het UWV.

"Het onderzoek houdt in dat er informatie over de redenen van het ontslag ingewonnen wordt bij de werknemer en de werkgever (hoor en wederhoor)." Zowel het ministerie als het UWV hebben niet laten weten hoe vaak er gefraudeerd wordt.

Het UWV was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder ook al fraude met werkloosheidsuitkeringen

In september werd ook al bekend dat Poolse arbeidsmigranten op grote schaal frauderen met werkloosheidsuitkeringen. Ze maakten nepsollicitaties, gebruikten valse handtekeningen of fraudeerden met adressen. 

Op die manier kregen ze duizenden euro's uitbetaald waar ze geen recht op hadden, omdat ze op dat moment in Polen werkten of vakantie vierden.