Deutsche Bank moet van toezichthouder BaFin maatregelen treffen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

De financiële waakhond heeft een accountantsbureau aangewezen om toe te zien op de invoering van de maatregelen. Het is voor het eerst dat BaFin zo'n externe controleur aanstelt bij een bank.

Deutsche Bank moet onder meer interne controles verbeteren en zorgen dat bestaande regels en wetten voor toezicht op malversaties beter worden nageleefd. Deutsche Bank erkent dat de maatregelen nodig zijn.

Deutsche Bank is niet de eerste Europese Bank die te maken krijgt met problemen bij het toezicht op witwassen. Begin september trof ING in Nederland al een schikking wegens witwassen en in Denemarken loopt een groot onderzoek naar problemen op dat vlak bij Danske Bank. Via die bank werden mogelijk miljarden euro's crimineel geld rondgepompt.

Deutsche bank zelf moest iets meer dan een jaar geleden al honderden miljoenen euro's boete betalen vanwege betrokkenheid bij het wegsluizen van geld van rijke Russen. In augustus van dit jaar erkende de bank dat er nog altijd werk aan de winkel was om herhaling te voorkomen.