De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet van plan in de nabije toekomst een digitale munt uit te geven, zo heeft ECB-president Mario Draghi vrijdag aan een lid van het Europees Parlement geschreven.

"De ECB en het eurosysteem hebben momenteel nog geen plannen om een digitale munt in te voeren", schrijft Draghi in de brief. Volgens Draghi is de eurozone nog niet aan deze verandering toe.

De technologie zou volgens de Italiaan nog te fragiel zijn en moet nog "substantieel verder ontwikkeld worden". Ook stelt Draghi dat er nog onvoldoende behoefte aan is. In 2016 werd 79 procent van de betalingen binnen de eurozone nog met contant geld gedaan.

De opkomst van digitale munten als de bitcoin heeft een discussie in gang gezet of centrale banken ook niet hun eigen cryptovaluta moeten lanceren. Als een centrale bank zo'n digitale munt zou uitgeven, zorgt dat ervoor dat de munthouders direct met centrale banken te maken hebben, zonder met commerciële banken te maken te krijgen.

De Zweedse centrale bank doet momenteel onderzoek naar de uitgifte van een digitale munt, de zogeheten 'cryptokroon', om te anticiperen op het dalende gebruik van contant geld in Zweden.