Financiële bijsluiters bij ingewikkelde financiële producten schieten aan hun doel voorbij, concludeert
Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen in een promotieonderzoek. Mensen lopen daardoor nog steeds veel risico op financiële verliezen.

Volgens De Jager zijn deze documenten ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van. Ze onderzocht tien verschillende Nederlandse, Duitse, Engelse en Europese informatiedocumenten.

Complexe financiële producten zijn zogeheten combinatieproducten waarbij belegd wordt, zoals beleggingsfondsen en levensverzekeringsovereenkomsten met een beleggingscomponent.

"Een groot deel daarvan is ongeschikt voor consumenten. Ook het leveren van informatie helpt daar weinig aan", stelt De Jager.

Te veel technische termen, lange zinnen en moeilijke woorden

Daarbij zijn de bijsluiters vaak niet begrijpelijk vanwege te veel technische termen, lange zinnen en moeilijke woorden. Volgens De Jager kan de informatie begrijpelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld met eenvoudig taalgebruik en plaatjes in plaats van tekst.

Bij de woekerpolis- en effectenleaseaffaires van begin deze eeuw bleken grote groepen consumenten geld te verliezen door financiële producten die ze niet begrepen.

Sinds 2001 was er in Nederland De Financiële Bijsluiter, waarmee consumenten op een gestandaardiseerde manier van informatie over financiële producten worden voorzien. Vanaf 1 januari 2018 is dit document vervangen door het Key Information Document (KID).