De overheid wil suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper maken dan andere suikerhoudende dranken. Dit zou gerealiseerd moeten worden door de verbruiksbelasting op dit soort suikervrije producten te laten vervallen. 

Bronnen bevestigen de plannen van het kabinet na berichtgeving van het ADHet gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. 

Met dit akkoord wil staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) de gezondheid van de bevolking verbeteren. Hij hoopt dat hij het akkoord in oktober kan presenteren.

Verbruiksbelasting wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier. Door de belasting af te schaffen wordt een liter cola light of mineraalwater ongeveer 9 cent goedkoper, meldt het AD. Dit moet dit soort gezondere dranken aantrekkelijker maken.

De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken.