De voorzitter van de Unie van Waterschappen stelt in NRC dat de aanhoudende droogte zal leiden tot een hogere waterschapsbelasting.

Hans Oosters, de voorzitter van de Unie van Waterschappen, twijfelt of de waterschappen voldoende geld hebben voor het uitvoeren van hun taken, zoals het waterbeheer, onderhoud van waterkeringen en het zuiveren van afvalwater.

"Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de waterschapsbelasting", aldus Oosters in NRC.

Dit jaar stegen de opbrengsten van de waterschapsheffingen al met 2,5 procent tot een recordbedrag van 2,8 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS. In de jaren tussen 2010 en 2017 viel de groei juist steeds lager uit dan het jaar ervoor.

Maar door de droogte dit jaar zullen de verder kosten toenemen, verwacht Oosters. Er is in de vakantieperiode veel werk, terwijl de bezetting juist lager is. Ook zullen er waarschijnlijk flinke regenbuien gaan vallen, wat meer werk voor de waterschappen zal opleveren.

Waterschappen hebben diverse taken

De waterschappen, hoogheemraadschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in Nederland. Dat bestaat uit zowel het verzorgen van schoon drinkwater, als het onderhoud aan onder meer dijken, duinen en gemalen.

Hiervoor vragen de waterschappen belasting. De hoogte wordt door de waterschappen zelf bepaald. Hoe hoog de belasting volgend jaar uitvalt, wordt in de herfst bekendgemaakt.

Er moet meer water opgeslagen worden in Nederland

Volgens Oosters moet Nederland, zowel in droge en natte periodes, meer water opslaan om in de toekomst problemen te voorkomen. Hij pleit voor meer opslag van water uit de rivieren.

Het jaar 2018 kan het droogste jaar ooit worden. Het neerslagtekort ligt op net iets minder dan 300 millimeter. De regen die de afgelopen dagen is gevallen lost dit niet gelijk op.

Rijnoever gescheurd door aanhoudende droogte
41
Rijnoever gescheurd door aanhoudende droogte

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!