Nederlanders die beleggen, steken hun geld vooral in aandelen van Nederlandse bedrijven. Van de 36 miljard euro die particulieren hebben belegd, zit 25 miljard in bedrijven met een notering aan de Nederlandse beurs.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). De cijfers hebben betrekking op het tweede kwartaal van 2018. Gemiddeld komt de investering in Nederlandse bedrijven neer op 3.000 euro per huishouden. 

Daarnaast beleggen huishoudens in totaal ook 46 miljard euro in Nederlandse beleggingsfondsen.

Professionele Nederlandse beleggers investeren ook meer in Nederlandse aandelen, maar volgens de centrale bank aanzienlijk minder dan particulieren.

Met name grote bedrijven als DSM, Aegon, Ahold Delhaize, ING, Randstad, Philips en AkzoNobel zijn populair. Die bedrijven waren goed voor een zesde van het aandelenbezit van huishoudens.

Bij chemiebedrijf DSM hebben Nederlandse huishoudens met een bezit van ruim 6 procent van de aandelen de grootste vinger in de pap.

De totale marktwaarde van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven bedraagt in het tweede kwartaal 1.148 miljard euro. Hierin zitten ook Nederlandse bedrijven die in het buitenland zijn genoteerd, zoals NXP. 

Het vorige record lag op 800 miljard euro. Dat werd al in 2015 overschreden.