Brancheverenigingen en adviseurs maken zich zorgen over de BelastingTelefoon, die erg slecht bereikbaar is. Een kwart van de bellers hangt op terwijl ze in de wachtrij staan.

Dat blijkt uit gegevens van de fiscus over de bereikbaarheid van de hulplijn die in handen zijn van De Financiële Telegraaf (DFT).

Het speciale nummer dat adviseurs kunnen raadplegen, schiet ernstig tekort. Het nummer werd dit jaar tot nu toe bijna 900.000 keer geraadpleegd. Zo'n 250.000 bellers hingen vroegtijdig op, terwijl ze in de wachtrij stonden, meldt de krant maandag.

Vooral kleinere advieskantoren hebben last van de extreem lange wachttijden, omdat zij veelal geen direct contact hebben met experts. Zij zijn daarmee afhankelijk van de telefonische hulplijn.

Niet teruggebeld

Sylvester Schenk, directeur van Register Belastingadviseurs, noemt in DFT bereikbaarheid het grootste probleem van de BelastingTelefoon. "Als je belt, krijg je vaak niemand te pakken. En als je afspraken maakt om teruggebeld te worden, gebeurt dat niet."

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is al lange tijd in gesprek met de fiscus over de beperkte bereikbaarheid. Zo dringt de NOB er al jaren op aan dat adviseurs met behandelaars kunnen e-mailen.

Slecht roosterbeleid

Ook burgers houden het lange wachten niet altijd vol. Meer dan een miljoen mensen hingen dit jaar tot nu toe al op terwijl ze in de wacht stonden, meldde RTL Nieuws afgelopen vrijdag. Dat komt neer op één op de zeven bellers.

De Belastingdienst kampt door meerdere inschattingsfouten al maanden met oplopende wachttijden voor particulieren. Deze zijn vaak nog langer dan uit eerdere informatie van staatssecretaris van Financiën Menno Snel bleek, aldus RTL.

De fiscus rekende er onder meer op dat meer mensen hun antwoorden online zouden opzoeken, waardoor er weinig mensen voor de BelastingTelefoon werden ingepland.

Om het hoge aantal bellers op te vangen, moesten medewerkers langer de telefoon opnemen. Dat leidde vervolgens weer tot meer ziekmeldingen en ook voor langere wachttijden, schreef RTL.