De topinkomens in Nederland zijn vorig jaar harder gestegen dan in de jaren daarvoor. Ook de loonkloof tussen de top en de werkvloer is gegroeid.

Dat blijkt zaterdag uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven.

Vorig jaar nam het salaris van de hoogste directeurs met gemiddeld 4,2 procent toe. Het gaat om een stijging van 757.000 euro naar 789.000 euro. Die kwam vooral door een stijging van bonussen, die in veel gevallen ruim 10 procent hoger uitvielen. De loonkosten van werknemers bij de onderzochte bedrijven zijn met gemiddeld 2,8 procent tot 76.000 euro gestegen.

Bij Unilever is volgens het onderzoek sprake van de grootste loonkloof. Bij de Nederlands-Britse multinational verdiende topman Paul Polman vorig jaar 287 keer zo veel als de gemiddelde werknemer.

Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van informatieconcern Wolters Kluwer, was vorig jaar opnieuw de bestbetaalde bestuursvoorzitter. Ze ontving in totaal 14,5 miljoen euro aan basissalaris, bonus, pensioen, onkosten en aandelenwinsten.

Polman staat op de tweede plek. Zijn beloning steeg met bijna een derde tot 11,7 miljoen euro.