Wie buiten de eurozone lokale valuta pint, betaalt soms ongemerkt veel meer dan nodig. Mensen betalen extra geld aan commerciële partijen voor het omrekenen van lokale valuta naar euro's en dat kan oplopen tot 12 procent, waarschuwt de Consumentenbond. Europese consumentenorganisaties willen dat deze misleidende diensten worden verboden.

Veel banken, hotels en winkels bieden volgens de bond de omrekenservice Dynamic Currency Conversion (DCC) aan.

Als iemand bij een geldautomaat lokale valuta opneemt, rekent de eigen bank daar gemiddeld 1 tot 2 procent voor. Als in bijvoorbeeld hotels geld in euro's opgenomen wordt of met euro's betaald wordt, dan rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het bedrag om. Voor die dienst moet betaald worden en dat kost geld.

Uit onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest blijkt dat betalen met DCC 2,6 tot 12 procent duurder is. In Polen, Hongarije en Tsjechië werden de hoogste kosten geregistreerd.

Volgens Bart Combeé, directeur van de Consumentenbond, worden klanten zelfs misleid door teksten als '0 procent commissie'. "Het gaat niet om commissie, maar om een koersopslag, dus dat is misleidend", aldus een woordvoerder van de bond.