Amsterdam is sterk gestegen op de lijst van duurste steden voor expats. De hoofdstad bekleedt de vijftigste positie op de ranglijst van adviesbureau Mercer en is daarmee 35 plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Mercer kijkt voor de ranglijst niet alleen naar de kosten voor eten, uitgaan en vermaak, maar ook naar huurprijzen. Vanwege de sterk gestegen prijzen op de woningmarkt, heeft Amsterdam zijn opmars vooral aan die laatste categorie te danken.

Een andere oorzaak is de sterke positie van de euro ten opzichte van de dollar, aldus Mercer. Daardoor wordt het voor bedrijven die in dollars werken duurder om hun personeel naar Amsterdam te sturen.

Door die sterke euro staan veel West-Europese steden hoger op de lijst. Dat is vooral terug te zien in Duitsland. Berlijn en Frankfurt zijn flink geklommen naar respectievelijk de 71e en 68e positie. Amerikaanse steden gaven door de goedkopere dollar juist terrein prijs.

Hongkong staat, evenals twee jaar geleden, op nummer één, gevolgd door Tokio en het Zwitserse Zürich. De Angolese hoofdstad Luanda, die vorig jaar nog de toppositie innam, is door dalende woningprijzen naar de zesde plek gezakt.