Een duurdere postzegel voor postbezorging binnen één dag en een goedkopere voor bezorging in drie dagen is niet aan de orde in Nederland.

PostNL heeft volgens een woordvoerster gehoord van de plannen van de Belgische branchegenoot Bpost voor splitsing van de postbezorging, maar ziet dat niet als optie voor in Nederland.

Bpost heeft net als PostNL in Nederland met een krimpende postmarkt en dus ook met dalende inkomsten te maken. Door extra kosten voor snelle post in rekening te brengen, hoopt het bedrijf daar iets aan te doen.

Er zou bij de zuiderburen weinig weerstand zijn tegen een splitsing van de brievenpost in leveringen met haast en minder urgente stukken.

Hervorming

In Nederland wordt op hoog niveau gesproken over manieren om de postmarkt te hervormen. Vorige week werd bekend dat het kabinet postbedrijven meer ruimte wil geven om samen te werken.

Ook moet het in de toekomst mogelijk worden dat brieven meegaan met bijvoorbeeld pakketbezorgers of pizzabezorgers. Verder wordt gekeken naar technische innovaties, zoals het laten inscannen van poststukken en levering via een app.