Huurders zouden na het betalen van hun woonlasten vaak minder overhouden dan huiseigenaren met een vergelijkbaar inkomen.

De bedragen verschillen soms maar enkele tientjes per maand, maar het verschil kan oplopen tot een paar honderd euro, stelt de Woonbond dinsdag op basis van een onderzoek door voorlichtingsorganisatie Nibud.

Met het huidige beleid zou dit verschil volgens de belangenorganisatie voor huurders ook alleen maar groter worden. De Woonbond pleit voor een huurverlaging van 10 procent.

Huurders die geen huurtoeslag ontvangen, staan er in bijna alle vergelijkingen slechter voor dan kopers. De grootste verschillen ontstaan bij ouderen.

Een alleenstaande ouder die geen recht op huurtoeslag heeft, houdt als huurder 242 euro tot 221 euro per maand minder over dan een huiseigenaar. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het inkomen. Bij een ouder stel met een laag middeninkomen kan het verschil oplopen tot 266 euro.

"De huren moeten omlaag zodat het gat tussen huurders en kopers niet groeit. Bij het huidige beleid, met huren die boven inflatie stijgen, zien we juist dat huurders nog verder afzakken", zegt Ronald Paping, directeur bij de Woonbond.