De stemming onder consumenten is in mei minder positief. Het consumentenvertrouwen komt uit op 23 punten, tegen 25 een maand eerder.

Het oordeel over het economische klimaat is inmiddels minder positief. Ook daalt de koopbereidheid een fractie, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in mei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 met 36 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt werd in maart 2013 bereikt met -41. 

Het consumentenvertrouwen schommelt al ruim een jaar lang tussen 23 en 26.

Gasverbruik

Het CBS kwam ook met gegevens over de consumentenbestedingen in maart naar buiten. In de derde maand van het jaar werd 3,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Dat komt vooral doordat meer gas werd verbruikt.

Aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten, auto's en woninginrichtingsartikelen, werd ruim 4 procent meer uitgegeven dan vorig jaar.

Voeding

De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen waren 3 procent hoger. Aan diensten zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen werd 1,5 procent meer besteed.

Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkt het CBS daarbij op.