Het kabinet komt met een reeks maatregelen om probleemschulden te voorkomen of verlagen. Zo kunnen mensen met dergelijke schulden beter worden ondersteund als het makkelijker wordt om bij schuldhulpverlening aan te kloppen.

Ook wordt gekeken of het minimumbedrag van 40 euro incassokosten bij kleine vorderingen lager kan.

Verder begint dit jaar een experiment met een zogenoemde schuldenrechter, zodat schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld.

Verder gaat het kabinet verder met een plan dat ervoor moet zorgen dat mensen bij beslag op een bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven. Ook moeten schuldeisers schulden op een zorgvuldigere manier incasseren.

Brede aanpak

In totaal gaat het om veertig maatregelen waarmee het kabinet mensen met schulden wil helpen. Daarbij wordt samengewerkt met allerlei instanties.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) spreekt over een stevige brede schuldenaanpak op alle fronten, samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Impact

Ze benadrukt dat de impact van schulden op het leven van mensen groot is en dat het moeilijk is om weer uit de schulden te komen. Schulden leiden tot stress en problemen, en vaak tot een slechtere gezondheid. Ze belemmeren het vinden of behouden van werk.

Bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden of lopen het risico op dergelijke schulden. Daarvan zijn zo'n 200.000 mensen in beeld bij gemeenten en schuldhulporganisaties.