Nederlanders hebben afgelopen jaar minder met contant geld en meer met hun pinpas afgerekend. Het aandeel van contante betalingen kwam vorig jaar uit op 41,4 procent, van 45 procent het jaar ervoor.

Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van Betaalvereniging Nederland.

Bij de pinbetalingen werd contactloos betalen steeds belangrijker. Was in 2016 nog 17,7 procent van de betalingen contactloos, vorig jaar was dat al ruim 40 procent.

Voor online betalingen is iDEAL nog altijd de populairste betaalmethode. Een kleine drie op de vijf betalingen bij webwinkels gebeurt op die manier.

De meeste betalingen bij webwinkels worden nog altijd vanachter de computer gedaan. In 2016 was dat nog in haast driekwart van alle gevallen zo. Dat percentage neemt echter wel af naar een kleine 70 procent.

Smartphones

De smartphone wordt inmiddels in 13,4 procent van de gevallen gebruikt. De tablet is met bijna 15 procent nog wel populairder, maar lijkt snel ingehaald te gaan worden door smartphones.

Ook internetbankieren gebeurt steeds vaker op een mobiel apparaat. Opvallend is ook dat vooral kleine betalingen met smartphones en tablets worden gedaan. Het gemiddelde bedrag per betaling ligt op de computer negentien keer zo hoog.

Europese betaalrichtlijn

Verder stelt Betaalvereniging Nederland vorig jaar veel tijd te hebben besteed aan de invoering van de Europese betaalrichtlijn PSD2. Die geeft burgers meer mogelijkheden om hun bankgegevens door meerdere diensten te laten gebruiken, zoals het laten samenstellen van een huishoudboekje.

Dat brengt echter ook risico's met zich mee. Ook snellere betalingsverwerking is een belangrijk aandachtspunt geweest voor het samenwerkingsverband van onder meer banken en financiële dienstverleners.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!