De Europese Commissie wil dat EU-burgers van tevoren weten wat het kost om geld op te nemen of met een bankpas te betalen in een lidstaat zonder euro. Ook zouden ze moeten weten wat het kost om online iets in een andere valuta te kopen.

Nu worden reizigers nog achteraf op hun bankafschrift met de kosten geconfronteerd. Informatie over de wisselkoers en de extra kosten ontbreekt vaak en daar wil de commissie een einde aan maken.

Als een Europeaan bijvoorbeeld in Bulgarije bij een geldautomaat geld wil opnemen, moet op het scherm staan wat het kost om dat bedrag in de lokale munt op te nemen.

Misleid

Nu krijgt een klant bij betalingen vaak de keuze om een transactie in euro's of de lokale munt af te rekenen, maar weet hij niet wat de beste optie is. Uit onderzoek blijkt volgens de commissie dat consumenten vaak worden misleid.

Omgekeerd moet ook een inwoner uit een van de negen EU-lidstaten buiten de eurozone in bijvoorbeeld Amsterdam zien wat het kost om euro's op te nemen of ermee te betalen.

Regels

De Europese Bank Autoriteit gaat standaardregels opstellen voor de nieuwe eisen. De commissie hoopt dat de maatregel binnen een jaar wordt aangenomen.

De commissie stelt wel een overgangsperiode van drie jaar voor, zodat banken en andere bedrijven de tijd hebben hun soft- en hardware aan te passen.

Kosten

De commissie rekent erop dat de kosten voor consumenten zullen dalen, omdat ze de bedragen straks met elkaar kunnen vergelijken.

Volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC kiezen veel vakantiegangers voor afrekening in hun eigen munt. Dat is meestal de duurste optie. De organisatie juicht het initiatief van de commissie dan ook toe.