Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt voor de hoge schuldenniveaus bij huishoudens in Nederland. De vele uitstaande hypotheken en andere leningen kunnen immers betalingsproblemen in de hand werken als de rente weer gaat oplopen.

Andere belangrijke uitdagingen vormen de economische gevolgen van het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en langetermijnkosten in verband met de vergrijzende bevolking.

Moody's heeft zijn kredietbeoordeling voor Nederland evenwel niet aangepast. Nederland blijft daardoor met zijn AAA-status en stabiele verwachting op het hoogste niveau.

Het ratingbureau verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3 procent groeit en volgend jaar met 2,5 procent. Op de korte termijn kunnen zaken als de Brexit en het toenemende protectionisme in de wereld nog wel roet in het eten gooien.

Moody's is overigens niet de eerste die wijst op de hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit ook al meerdere keren aan de kaak gesteld.