Bij ING en Rabobank is het eenvoudig om incassofraude te plegen omdat zakelijke overboekingen pas achteraf gecontroleerd worden.

Het is zelfs mogelijk om geld af te boeken van rekeningen die niet bestaan, schrijft NRC dit weekend op basis van eigen onderzoek.

Het probleem ontstaat doordat banken alleen controleren of er bij een overboeking een theoretisch geldige combinatie wordt gebruikt van het IBAN-rekeningnummer. Het geld wordt voorgeschoten van een tussenrekening en de incasso wordt later pas gecontroleerd. 

Het dagblad kwam een zaak op het spoor waarbij een ontwikkelingsorganisatie faillissement moest aanvragen door dit lek. De organisatie kreeg 682.000 euro overgemaakt van een weldoener, maar later bleek dat de rekening van deze persoon helemaal niet bestond.

Het geld moest worden teruggeboekt, maar de organisatie had het al uitgegeven en moest uiteindelijk faillissement aanvragen.

Vertrouwen

Een woordvoerder van Rabobank zegt niets over individuele klanten te kunnen vertellen en verwijst door naar Betaalvereniging Nederland.

De voorlichter van Betaalvereniging legt uit dat een zakelijke incasso gebaseerd is op vertrouwen en dat een betalende bank als onderdeel daarvan het bedrag drie werkdagen kan voorschieten. Deze termijn van drie werkdagen staat ook in de voorwaarden.

Het risico ligt dan bij de bank wanneer blijkt dat de betaler alsnog niet kan voldoen aan de betaling. De bank moet namelijk het geld maar terug zien te krijgen. De woordvoerder verklaart verder de transactie in deze zaak merkwaardig te vinden.

"Het was veel voor de hand liggender geweest om een gewone overboeking te doen. Er is met heel veel overleg blijkbaar besloten om het met een omslachtige zakelijke incasso te doen." 

Rechter

ING kan niet inhoudelijk op deze zaak ingaan omdat de rechter nog een oordeel moet vellen. In een reactie zegt de bank wel dat de beschreven vorm van fraude bekend is en nauwelijks voorkomt.

De bank benadrukt ook dat het incassoproduct een zeer efficiënt betaalinstrument is door onder andere het vertrouwensproduct waarbij een klant die de incasso moet betalen, wordt beschermd. De partij die het geld krijgt wordt gescreend en is bekend met de procedure dat geld teruggehaald kan worden als blijkt dat het bedrag niet op de rekening van de geïnde staat, aldus ING.