Gemeenten verwachten dit jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dit is 2,5 procent meer dan in 2017.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. 

Ondernemers snappen niets van de forse stijging van lokale lasten. "De stijging met 2,5 procent is bijna het dubbele van de verwachte inflatie van 1,3 procent", aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij vinden dat lokale lasten tot maximaal de inflatie mogen toenemen.

"Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor het ondernemingsklimaat van een gemeente", aldus de organisaties. Ze roepen lokale partijen op om bij de vorming van een nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand, lastenstijging voor ondernemers en burgers een halt toe te roepen.

De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Samen zijn deze met ruim 7,3 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

De rioolheffing maakt 16,5 procent uit van de totale heffingen. Gemiddeld maakt de ozb voor gemeenten 40,7 procent van de totale heffingen uit. Iets meer dan de helft van de ozb wordt geïnd op woningen.

Ozb

De onroerendezaakbelasting (ozb) levert alle 380 gemeenten dit jaar naar verwachting 4 miljard euro op. De hoogste ozb-opbrengsten hebben de vier grote steden Rotterdam (242 miljoen euro), Amsterdam (167 miljoen euro), Utrecht (98 miljoen euro) en Den Haag (86 miljoen euro). 

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten van ozb het hoogst in de gemeenten Eemsmond (744 euro), Schiermonnikoog (537 euro) en Sittard-Geleen (459 euro). In de gemeenten Huizen (98 euro), Ooststellingwerf (109 euro) en Koggenland (118 euro) zijn de inkomsten uit de ozb per hoofd van de bevolking het laagst.

Rioolheffingen

De rioolheffingen van de gemeenten leveren dit jaar zo'n 1,6 miljard euro op. Dat is 1,8 procent meer dan in 2017. De opbrengst is ook bij deze heffing het hoogst in de steden Amsterdam (70 miljoen euro), Rotterdam (69 miljoen euro), Den Haag (38 miljoen euro) en Utrecht (37 miljoen euro).

Per hoofd van de bevolking zijn de begrote opbrengsten uit rioolheffingen het hoogst in de gemeenten Texel (231 euro), Schiermonnikoog (223 euro) en Gouda (209 euro).

In de gemeenten Veendam (43 euro), Veenendaal (45 euro) en Houten (47 euro) zijn de begrote rioolheffingen per hoofd van de bevolking het laagst.

Hondenbelasting

In tegenstelling tot de stijging van de opbrengsten uit ozb en rioolheffingen, dalen de opbrengsten uit de hondenbelasting. Gemeenten verwachten dit jaar 58 miljoen euro aan hondenbelasting te innen. Dit is 4,6 procent minder dan de 61 miljoen euro die voor 2017 werd begroot.

Een groot aantal gemeenten, waaronder Amsterdam en Rotterdam, is gestopt met het innen van hondenbelasting. In 2008 werd nog in 323 van de 443 gemeenten hondenbelasting geheven, in 2018 nog maar in 239 van de 380 gemeenten.