De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dit jaar meer gebruikmaken van data-analyse om beleggers te beschermen. 

Recent herziene Europese regels bieden daar meer mogelijkheden toe, zo laat de toezichthouder weten in een toelichting op zijn agenda voor dit jaar.

De aangepaste zogeheten Mifid II-regels zorgen ervoor dat de AFM over veel meer gegevens van aanbieders op de financiële markten kan beschikken. Daardoor wordt het zinvoller om grote hoeveelheden data te analyseren om misbruik op te sporen.

Volgens de financiële waakhond zijn er dit jaar drie trends die zorgen voor extra risico's voor financiële marken en consumenten. Dat zijn: toenemende digitalisering, de aanhoudend lage rente en de vervaging van de grenzen van de financiële markten. Daardoor komen er bijvoorbeeld nieuwe online producten bij die soms erg riskant zijn, maar met allerlei marketingtrucs aan de man worden gebracht.

Boilerrooms

Verder waarschuwt de AFM er woensdag voor dat malafide handelsbedrijven steeds vaker nepnieuws publiceren via sociale media, dat dan door reguliere media wordt opgepikt. De fraudeurs proberen zo bij beleggers betrouwbaar en legitiem over te komen.

De AFM waarschuwde afgelopen jaar voor vijftien zogeheten boilerrooms. Dat zijn bedrijfjes die potentiële beleggers telefonisch benaderen en waardeloze of niet-bestaande aandelen proberen aan te smeren.

Naast nepnieuws gebruiken fraudeurs ook steeds vaker gefingeerde analyses over bekende aandelen. Ook worden gedupeerden van boilerrooms geregeld gebeld door andere fraudeurs die zich voordoen als juridisch adviseurs die willen helpen om het verloren geld terug te krijgen.

Het aanpakken van boilerrooms is niet eenvoudig, stelt de AFM. De oplichters zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze opereren vaak onder wisselende namen.