Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt opnieuw voor een te positieve kijk op de koopkracht in 2018. Volgens de instantie gaan huishoudens er nauwelijks op vooruit.

Voor vrijwel iedereen stijgt de koopkracht met niet meer dan 0,5 procent, laat het Nibud maandag op basis van eigen berekeningen weten.

Volgens het Nibud is het algemene beeld nu nog dat de koopkracht stijgt, maar is dat vaak niet of nauwelijks het geval. De aantrekkende economie leidt weliswaar tot hogere lonen, maar ook tot hogere prijzen.

Een kleinere stijging van de premie voor de zorgverzekering dan verwacht en het gelijk houden van het eigen risico, leiden door de hoge inflatie niet tot meer koopkracht.

Werkenden gezinnen meest vooruit

Werkenden gaan er gemiddeld licht op vooruit. Voor mensen met een bijstandsuitkering blijft de koopkracht gelijk. Mensen met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht dalen, soms met meer dan 1 procent.

Voor werkende stellen met kinderen stijgt de koopkracht het meest. Zij krijgen niet alleen te maken met loonstijgingen, maar ook met een hoger kindgebonden budget. Dat heeft een positieve invloed op hun koopkracht. Bij het tweede kind is dit bedrag 79 euro hoger dan een jaar eerder.

Bijstand

Voor bijstandsgerechtigden blijft de ontwikkeling van de koopkracht achter, omdat de uitkeringen minder hard stijgen dan de lonen. Alleenstaande ouders in de bijstand met twee kinderen gaan er nog het meest op vooruit (zo'n 3 euro per maand) door het hogere kindgebonden budget.

Omdat de aanvullende pensioenen vrijwel niet stijgen, gaat de koopkracht van veel gepensioneerden met 0,1 tot 1,2 procent achteruit. Dit kan oplopen tot een daling van 50 euro per maand.

In september waarschuwde het Nibud na berekeningen van de kabinetsplannen ook al voor te veel optimisme.

Vul hieronder jouw gegevens in om te zien wat er met jouw koopkracht is gebeurd.

Copyright Nibud.nl 2018