Het aantal online betalingen met iDEAL en creditcards is vorig jaar met ruim 30 procent gestegen, naar 455 miljoen transacties. In totaal werd voor 150 miljard euro aan online betalingen uitgevoerd, waarvan tweederde via pinnen.

Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland. Behalve pinnen zijn transacties via de creditcard, iDEAL, PayPal, AfterPay en incassomachtiging in de cijfers meegenomen.

Het aantal pinbetalingen is afgelopen jaar met bijna 8 procent gestegen tot 3,8 miljard transacties. Daarbij groeide het aandeel contactloze betalingen explosief: van nog geen kwart in 2016 tot bijna de helft vorig jaar.

Ruim een derde van alle contactloze betalingen wordt gedaan in supermarkten. Daarna volgen de horeca, met een aandeel van ruim 15 procent en onbemande verkoopautomaten, met ruim 7 procent.

Het totale gebruik van creditcards nam met ruim 10 procent toe, tot bijna 160 miljoen transacties. De totale omzet met creditcards bedroeg ruim 12 miljard euro.

De sterkste omzetgroei zat in creditcardbetalingen voor online amusement, zoals Netflix en Spotify. De omzet in de hotelbranche steeg ook, maar minder hard.