Er is voor al miljoenen euro's aan schade ontstaan door de storm en veel mensen zullen contact op moeten nemen met de verzekeraar om de schade te laten herstellen. In het overgrote deel van de gevallen valt deze schade onder de opstalverzekering.

Als je van de schrik bekomen bent, is het vaak het beste om meteen te bellen met jouw verzekeraar om duidelijk te krijgen wat er gaat gebeuren, vertelt Rudi Buis, woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars. "De verzekeraar zal jou dan adviseren en zal ook in de meeste gevallen het schadeherstelbedrijf voor jou regelen. Voor dit soort situaties betaal je eigenlijk premies."

In sommige gevallen kan een consument hebben afgesproken dat hij of zij zelf contact op moet nemen met schadeherstellers. "Maar er zijn ook heel veel polissen waarbij de verzekeraar het hele schadeherstelproces regelt. Dus dan zorgen zij ervoor dat een reparateur langskomt om de schade te herstellen."

Belangrijke tip als je zelf al iets provisorisch gaat herstellen: maak foto's of video's van de schade zodat duidelijk is wat er precies is gebeurd. Fraudeurs proberen na een storm ook andere schade te verhalen op de verzekeraar. Door alvast beelden te maken, wordt het makkelijker om de verzekeraar te overtuigen van wat er echt gebeurd is. Buis benadrukt dat je dit natuurlijk pas moet gaan doen, als de storm is gaan liggen.

Windkracht 7 

Verzekeraars keren voor de opstal- en inboedelverzekering uit vanaf windkracht 7. In veel provincies werd deze donderdag zelfs windkracht 10 gemeten.

Sommige verzekerden zullen een eigen risico hebben als het gaat om de opstalverzekering. Vaak gaat het om enkele honderden euro's, die verzekerden eerst zelf moeten betalen voordat de verzekeraar gaat vergoeden.

Een paar jaar geleden kwamen enkele Brabantse tuinders in de problemen toen bleek dat hun stormverzekering geen hagelschade dekte. Buis benadrukt dat in de verzekeringen van deze tuinders specifiek hagelschade niet was opgenomen. In de meeste opstalverzekeringen voor consumenten wordt elke vorm van stormschade wel vergoed.

Auto

Voor auto's ligt het iets anders. "Heb je een auto die allrisk ofwel casco, is verzekerd of een beperkt-cascoverzekering dan ben je verzekerd voor stormschade. Heb je alleen een WA-verzekering, dan ben je alleen verzekerd voor schade die je anderen toebrengt en dan valt een omgevallen boom of dakpan niet onder."

Eigenaren van zonnepanelen moeten even de polis erop na slaan. Hoewel ze goed vast horen te zitten, is er elke storm wel weer een melding dat er een paneel van een dak is gevallen.

De zonnepanelen kunnen vaak onder een opstalverzekering vallen als ze vastgemaakt worden aan het dak. Dit kan het best al meteen geregeld worden bij de installatie van de panelen.