De particuliere schade rondom de jaarwisseling bedraagt naar schatting tussen de 10 en de 12 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan de 15 miljoen van de vorige jaarwisseling.

Dat blijkt dinsdag uit de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars. De berekeningen zijn gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars indienden en op het incidentenoverzicht van de stichting Salvage, die namens brandverzekeraars en brandweer optreedt.

Op 31 december en 1 januari kwamen er 87 meldingen van branden binnen bij Salvage, waaronder van acht grote tot zeer grote branden. Ook die aantallen liggen lager dan een jaar eerder. Verzekeraars spreken in het bijzonder hun verontrusting uit over autobranden. Tijdens de jaarwisseling waren dat er bijna tweehonderd.

Het gros van de materiële schade tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt door vernieling, brandstichting of zwaar (illegaal) vuurwerk. De afgelopen jaarwisseling leidde de harde wind tot relatief veel schade door omvallend vuurwerk.

Naast schadeclaims bij opstal-, inboedel- en autoverzekeringen, vormen medische kosten ook een aanzienlijk deel van de particuliere schadelast. De schade voor bedrijven is nog niet bekend.