Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zonnepaneel

VEH roept eigenaren zonnepanelen op snel btw terug te vragen

Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) roept huiseigenaren op alsnog btw terug te vragen als zij voor 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht.
Door NU.nl

Die oproep doet de vereniging dinsdag naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen vrijdag.

Volgens VEH komt deze groep mogelijk nog in aanmerking voor een teruggaaf van btw.

De organisatie raadt hen aan hun verzoek voor 1 januari 2018 bij de Belastingdienst in te dienen. Bij een gemiddelde installatie zou het om enkele honderden euro's gaan.

Toezegging

"De Belastingdienst heeft Vereniging Eigen Huis toegezegd in elk geval de verzoeken tot teruggave van mensen die vanaf 1 januari 2012 zonnepanelen hebben gekocht in behandeling te nemen", stelt de vereniging.

Het is volgens VEH nog onduidelijk hoe de fiscus zal omgaan met de btw over zonnepanelen die voor deze datum zijn aangeschaft.

In de zomer van 2013 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak gedaan waaruit bleek dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden gezien. Zij kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen in dat geval terugvragen bij de Belastingdienst.

Termijn

De toenmalige staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht een uiterste termijn gesteld. Hun aanvragen moeten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aanschaf zijn ingediend.

Maar afgelopen vrijdag oordeelde de Hoge Raad dat er in de wet geen termijn is opgenomen. Daardoor zouden consumenten die eerder zonnepanelen hebben gekocht mogelijk ook in aanmerking komen voor een teruggaaf van de btw.


Lees meer over:

btwWonenZonnepanelen

Aanbevolen artikelen