Postbezorger Sandd breidt de concurrentie met PostNL uit door een eigen kerstzegel te introduceren. Kerstkaarten kunnen voor 50 cent per stuk worden verstuurd.

Dat staat tegenover een kersttarief van 73 cent per poststuk bij concurrent PostNL. De zegels zijn geldig van 27 november tot en met 8 januari, bevestigt Sandd dinsdag tegenover NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf.

"We zetten onze verdere aanval op PostNL in door deze kerstzegels", aldus bestuurder Ronald van de Laar tegen de krant. De zegels zullen verkocht worden via de pakketpunten van DHL en DPD, en via "een grote winkelketen".

Winkelketen Blokker bevestigt tegenover de krant de kerstzegels van Sandd te gaan verkopen in vierhonderd winkels.

De aankondiging van de kerstzegel komt drie weken nadat Sandd de eerste eigen postzegel introduceerde. Consumenten kunnen een brief versturen voor 60 cent, tegen 78 cent voor een postzegel bij PostNL.

Sandd bezorgt consumentenpost alleen op dinsdag en vrijdag. De zegels zijn volgens het postbedrijf bedoeld voor "post zonder haast".

Concurrentie

In september nam Sandd branchegenoot Van Straaten Post over. Daarmee heeft het bedrijf landelijke dekking en kan het de druk op PostNL opvoeren. Sandd beweert al enige tijd de universele postdienst (UPD) beter uit te kunnen voeren dan PostNL.

Een postzegel van PostNL kost 78 cent en vanaf 1 januari 83 cent. Als uitvoerder van de wettelijk vastgelegde postdienst moet PostNL echter vijf keer in de week bezorgen. Ook zijn er eisen over het aantal brievenbussen en postvestigingen dat PostNL moet handhaven

Sandd liet afgelopen zomer weten de postdienst veel goedkoper aan te kunnen bieden dan PostNL. Het bedrijf stelde dat de postzegelprijs dan omlaag kan naar 55 cent. Vakbonden en PostNL verweten Sandd daarop dat het bedrijf dit alleen kan doen ten koste van de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers.

Het ministerie van Economische Zaken is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de postdienst.