Zo'n honderdduizend chauffeurs en andere werknemers in de transportsector hebben mogelijk nog veel geld tegoed van hun werkgever. 

Vakbond CNV stelt dat bedrijven in de branche afgelopen jaren structureel te weinig hebben uitbetaald voor vakantiedagen. Dat zou al gauw gaan om duizenden euro's bruto per persoon. De werkgevers ontkennen dit echter.

De bond baseert zich onder meer op een arrest van het Europese Hof van Justitie uit 2011. Daarin staat dat als vakantiedagen worden uitbetaald, de beloning gelijk zou moeten zijn aan die voor een werkdag. Dat is volgens CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel vaak niet het geval.

De werkgevers zijn het echter niet eens met zijn interpretatie van de wetgeving. Tijdens het cao-overleg eerder dit jaar heeft CNV al geprobeerd om met werkgeversorganisaties TLN en VVT centraal een vergoeding te regelen, maar dat lukte niet.

Claim

De vakbond roept medewerkers uit de branche nu op om via een standaardbrief zelf een claim bij hun baas neer te leggen. ''Werknemers die dit over de afgelopen vijf jaar willen vorderen, hebben volgens ons een sterke zaak'', stelt Van Rijssel. Hij hoopt zo diverse proefprocessen voor de rechter te krijgen.

De uitbetaling van een vakantiedag wordt nu vaak uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris, legt de CNV'er uit. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de overuren die chauffeurs doorgaans draaien. ''Werkweken van zestig, zeventig uur zijn geen uitzondering. Die overuren zijn onderdeel van hun salaris en moeten dus ook meetellen bij het uitbetalen van vakantiedagen.''