'Zorgkantoren staan machteloos bij pgb-fraude'

Zorgkantoren hebben te weinig mogelijkheden om op te treden tegen fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) pleit vrijdag in een rapport voor aanpassing van de regels.

Wanneer pgb-geld verkeerd besteed wordt, moeten zorgkantoren het terugvorderen. 

De NZa concludeert in een onderzoek dat de kantoren machteloos staan als zorgaanbieders sjoemelen met de regels. Ze kunnen frauderende aanbieders bijvoorbeeld niet verhinderen ergens anders opnieuw zorg aan te bieden.

De kantoren kunnen cliënten wel adviseren hun zorg bij iemand anders in te kopen, maar kunnen verder weinig tegen onheuse praktijken doen, zegt de NZa. De autoriteit is bij het onderzoek op veel fraudegevallen gestuit, waarbij zorgverleners bijvoorbeeld minder dagbesteding regelen voor verstandelijk gehandicapten dan ze beloofd hebben.

Minderjarigen

Een belangrijke weeffout in de wet is volgens het pgb dat minderjarige cliënten formeel zelf verantwoordelijk zijn voor hun budget, ook als hun ouders de zorg regelen. Dat leidt ertoe dat ze hun ouders aansprakelijk moeten stellen via de rechter als er fouten worden gemaakt of misbruik wordt gepleegd.

Zodra ze meerderjarig zijn, draaien deze kinderen bovendien op voor de kosten als er onrechtmatig besteed geld moet worden terugbetaald.

Lees meer over:
Tip de redactie