De consumentenprijzen zijn vorige maand met 1,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Vooral vliegtickets zijn duurder geworden.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In augustus steeg het prijspeil van consumentengoederen nog met 1,4 procent.

Vergeleken met september 2016 stegen vooral de prijzen van vliegtickets. Die waren 6 procent duurder. In augustus stond deze prijsstijging op 3 procent.

Bungalowparken werden ook een stuk duurder. Voor een verblijf in een bungalowpark betaalde de consument in september 11 procent meer dan vorig jaar. In augustus was de prijsstijging op jaarbasis nog 17 procent.

De stijging van de consumentenprijzen wordt door de Europese Centrale Bank (ECB) als de belangrijkste indicator van inflatie gezien. De ECB heeft als doelstelling een inflatie van 2 procent op de middellange termijn voor de eurozone als geheel.

De afgelopen jaren heeft de centrale bank enorme bedragen in financiële markten gestoken om de inflatie te doen stijgen. Nu de stijging van het prijspeil steeds iets verder bij de doelstelling komt, zou de ECB kunnen aankondigen te stoppen met dit programma.