De meeste Nederlanders zijn bekend met de meest gangbare vormen van betaalfraude, en weten wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij daar zelf slachtoffer van worden. 

Maar lang niet iedereen volgt die aanwijzingen ook op, meldt de Betaalvereniging Nederland na onderzoek onder 1.200 mensen.

Zo zeiden vrijwel alle ondervraagden bekend te zijn met het fenomeen phishing, waarbij criminelen met behulp van nepmails bankgegevens proberen te stelen. Dat kan worden voorkomen door altijd het afzenderadres van een e-mail te controleren. Slechts twee op de drie blijken dat daadwerkelijk te doen.

Verder komt naar voren dat nog altijd meer dan een op de tien Nederlanders soms zijn betaalpas plus pincode uitleent. Meer dan een op de drie laat weten programma's op de computer, zoals webbrowsers, niet regelmatig bij te werken.

Een meerderheid van de Nederlanders, bijna twee derde, denkt dat de kans om dit jaar zelf het slachtoffer te worden van fraude minder dan 50 procent is. Een op de tien zou graag beter worden voorgelicht over veilig bankieren en betalen. 

Een kwart schat het risico op fraude met pinnen en pinpassen het hoogst in. Vooral contactloos betalen baart Nederlanders zorgen.