Het aantal miljonairs en miljardairs is afgelopen jaar mondiaal met bijna 8 procent gestegen naar een recordaantal van 16,5 miljoen mensen.

Dat meldt consultancybedrijf Capgemini in een donderdag verschenen rapport. 

Capgemini kijkt hierin naar mensen met een vermogen in belegbare activa van minstens 1 miljoen euro. Hun primaire woonplaats, verzamelobjecten en verbruiksartikelen zijn niet meegenomen.

Verdere stijging

Bij elkaar opgeteld, beschikken deze vermogenden over een bedrag van 63,5 biljoen dollar. het zou hier gaan om een stijging van 8,2 procent. Capgemini voorspelt dat het gezamenlijk vermogen in 2025 gestegen zal zijn naar 100 biljoen dollar.

Afgelopen jaar braken 1,15 miljoen mensen door de miljonairsgrens heen. De meesten van hen (bijna twee derde) zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en China.

Nederland

Nederland maakte in 2016 een grote sprong in het aantal miljonairs. Dit aantal steeg met 13,7 procent naar 232.000 mensen. Nederland maakte hiermee op Rusland na de grootste groei in miljonairs door ter wereld.

Ons land deelt deze plaats overigens wel met Indonesië. Het vermogen van Nederlandse miljonairs groeide met 14,2 procent.

Mondiaal

Dat er mondiaal meer miljonairs bijkomen, is zeker. Hoeveel het er precies zijn, hangt echter sterk af van wie er telt. Zo kwamen Capgemini en de vermogensbeheertak van de Canadese bank in 2015 op een totaal van 14,6 miljonairs, terwijl consultancyfirma Boston Consulting Group zeventien miljoen miljonairs telde.

Vastgoedbedrijf Knight Frank telde er 17,8 miljoen, terwijl financieel dienstverlener Credit Suisse zelfs uitkwam op 35 miljoen.