De Europese Unie moet de regelgeving versterken om zo de stijgende passagierstoeslagen op luchthavens aan banden te leggen. Die oproep komt van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Volgens de IATA zijn de toeslagen die passagiers moeten betalen op luchthavens in de EU in de afgelopen tien jaar verdubbeld.

Als de toeslagen in de periode van 2006 tot 2016 gelijk zouden zijn gebleven, had dat een prijsvoordeel van gemiddeld 17 euro per vlucht opgeleverd, wat weer goed zou zijn geweest voor vijftig miljoen extra reizigers.

Dat zou dan weer hebben gezorgd voor een economische impact van 50 miljard euro en het scheppen van 238.000 arbeidsplaatsen, becijfert de IATA.

Door de regels voor luchthavens aan te scherpen kunnen de ticketkosten worden verlaagd, wat weer de vraag naar luchtreizen stimuleert en de concurrentiepositie van Europa versterkt.

"Strengere EU-regels zijn nodig om te stoppen dat luchthavenmonopolies geld uit de zakken van reizigers kloppen om investeerders te belonen", aldus IATA-topman Alexandre de Juniac.