Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Prijsverschillen tussen ziekenhuizen nog altijd fors'

Ziekenhuizen rekenen nog altijd uiteenlopende prijzen voor dezelfde behandelingen. Het verschil kan volgens de Consumentenbond honderden euro's bedragen.
Door ANP

''Zelfs binnen een ziekenhuis kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn", aldus de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Die prijsverschillen kunnen volgens de consumentenorganisatie groot zijn. Zo is een via VGZ verzekerde man die zich laat steriliseren bij het Maasziekenhuis Pantein 184 euro kwijt, terwijl een patiënt met een zorgverzekering bij Menzis voor dezelfde behandeling 586 euro moet afrekenen bij het Erasmus MC. De kosten van een niersteenvergruizing variëren van 424 euro tot 1.443 euro.

Ook binnen ziekenhuizen lopen de prijzen soms uiteen. ''Zo rekende MC Groep in 2016 voor een opname van meer dan vijf dagen bij een oogoperatie 1.731 euro voor verzekerden bij DSW, maar liep de rekening als CZ-verzekerde op naar 3.487 euro'', aldus de bond.

De organisatie pleit voor meer transparantie over tarieven. Dat moet consumenten in staat stellen prijzen beter te vergelijken.


Lees meer over:

ZorgproblemenZiekenhuizen

Aanbevolen artikelen