'Tarieven bij crematoria lopen flink uiteen'

De tarieven die crematoria in ons land hanteren, lopen flink uiteen. Bovendien is door een wirwar aan prijzen vaak onduidelijk wat er voor een crematie en voor de 'koffie met cake' na afloop moet worden betaald.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Plus Magazine dat de prijzen van 92 uitvaartcentra met elkaar heeft vergeleken.

Volgens het onderzoek kan een eenvoudige crematie bij het ene crematorium honderden euro’s duurder uitpakken dan bij een andere. Het duurste crematorium van Nederland staat volgens het onderzoek in Lisse.

Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1.650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor een vergelijkbaar pakket 1.098 euro kwijt.

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt dat er sprake zou zijn van een wirwar aan tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: ''We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen."

Blaak is dan ook voorstander van eenvoudigere tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een vooraf afgesproken periode.

Lees meer over:
Tip de redactie