Consumenten betaalden in augustus 1,4 procent meer voor goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Een maand eerder was de prijsstijging ten opzichte van vorig jaar nog 1,3 procent.

Dat blijkt donderdag uit de Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde.

De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Inflatie

Inflatie is breder dan consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De stijging van de index kwam in augustus volgens het CBS vooral door prijsontwikkeling van kleding en autobrandstoffen. Die stegen op jaarbasis harder in prijs dan in juli.

Vliegtickets

Toen waren vliegtickets duurder dan gebruikelijk. In die maand vertrok een recordaantal passagiers van Nederlandse vliegvelden.

Daarentegen waren in augustus passagiersvluchten goedkoper dan een jaar eerder. Dit had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen in augustus.