
Alle minnen in koopkrachtplaatje voor 2018 gerepareerd
Asscher bevestigde vragen hierover van enkele journalisten en vertelde dat iedereen volgend jaar geld overhoudt.
Meer wilde de vicepremier er niet over zeggen en hij vroeg zich hardop af of hij überhaupt op de zaken vooruit mocht lopen. De precieze koopkrachtplaatjes worden immers op Prinsjesdag door het ministerie van Sociale Zaken gepubliceerd.
Bronnen rond het kabinet bevestigen aan NU.nl Asschers uitspraken dat de minnen worden weggepoetst. Hoeveel geld ermee gemoeid is en welke groepen er precies worden gecompenseerd, blijft onduidelijk.
Enkele groepen dreigden financieel op achterstand te raken als het demissionaire kabinet niet zou ingrijpen. Vanuit de PvdA klonk al langer de wens voor een evenwichtig koopkrachtbeeld en inkomensontwikkeling. Zoals het er nu naar uitziet, zijn de sociaaldemocraten het hier met de VVD over eens geworden.
Verschillen
Het Centraal Planbureau publiceerde enkele weken geleden conceptcijfers over de Nederlandse economie. Daaruit bleek dat werkenden er volgend jaar zonder beleidswijziging 0,8 procent op vooruitgaan. Gepensioneerden (0,2 procent) en uitkeringsgerechtigden (0 procent) zien bijna geen verschil in hun portemonnee.
Ook zijn er verschillen tussen de inkomensgroepen. Zo houden de hoogste inkomens meer over (1,1 procent) dan de laagste inkomens (0,2 procent). De middeninkomens moeten het doen met een koopkrachtverbetering van 0,6 tot 0,9 procent.
Deze cijfers steken mager af bij de groei van de economie. Het planbureau verwacht voor dit jaar een plus van 3,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het zou voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2007 zijn, dat er een groei van boven de 3 procent wordt gerealiseerd. Volgend jaar wordt de groei op 2,5 procent van het bbp geraamd.