Toeristen uit binnen- en buitenland hebben in 2016 zo'n 4 procent meer uitgeven in Nederland dan in het jaar daarvoor. Inmiddels is de waarde van alle bestedingen in de sector gegroeid naar 75,7 miljard euro.

Dit blijkt maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Sinds 2010 zijn de bestedingen van toeristen met 27 procent toegenomen.

Een belangrijk deel van deze groei is te danken aan toeristen uit het buitenland. In 2016 gaven buitenlandse toeristen 21 miljard euro uit in Nederland, 1,3 miljard euro meer dan in het jaar daarvoor. Dit is een stijging van bijna 7 procent. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen was vorig jaar ruim 6 procent hoger dan in 2015.

Boekingen

Verder zijn er ook meer toeristen die hun vakantie bij een Nederlands bedrijf boeken. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienden wel aan deze boekingen.

Volgens het CBS wordt de toeristische sector steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. In 2016 was de toerismesector goed voor een toegevoegde waarde van 24,8 miljard euro. In 2010 lag dit met 17,3 miljard euro ruim 43 procent lager.

Banen

De toerismesector is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de economie. Hierdoor is het aandeel van de toerismesector in de totale toegevoegde waarde gestegen van 3 procent in 2010 naar 3,9 procent in 2016.

Het aantal banen in de toerismesector steeg in 2016 met 2,1 procent naar 641.000. Dit staat gelijk aan een stijging van ruim dertienduizend banen. Het aantal banen in de gehele Nederlandse economie steeg vorig jaar met 1 procent. Het aandeel van de toerismesector in het totaal aantal banen nam daarmee verder toe naar 6,4 procent.