In Nederland zijn in de eerste helft van dit jaar 24.500 vervalste eurobiljetten onderschept, ongeveer net zoveel als in de eerste helft van 2016. 

Dat blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag heeft gepubliceerd.

Wereldwijd werden in het afgelopen halfjaar 331.000 valse eurobiljetten opgespoord. Ook dat aantal komt overeen met een jaar eerder.

Gezien het totale aantal van 20 miljard echte biljetten die in omloop zijn, blijft de kans om vals papiergeld te treffen volgens DNB klein.

Veruit de meeste vervalsingen die in ons land werden aangetroffen, waren briefjes van 20 en 50 euro. Die maakten samen 87 procent uit van het totaal. Wereldwijd is dat 80 procent.

Vorig jaar daalde het aantal valse bankbiljetten nog flink, zowel in Nederland als wereldwijd. Een precieze verklaring kon de centrale bank daar toen niet voor geven.

Beter te controleren

Valsemunters lopen volgens DNB steeds meer risico, omdat de echtheid van bankbiljetten eenvoudig te controleren is. Winkeliers hebben daar scanapparatuur voor en consumenten kunnen gebruikmaken van een app.

Daarnaast zijn de afgelopen jaren voor alle coupures tot en met 50 euro nieuwe en beter beveiligde biljetten geïntroduceerd.