De loongroei in Nederland is in lijn met de ontwikkeling van de economie. Dat concludeert het economisch bureau van ING zaterdag na onderzoek.

Het bureau onderzocht of de lonen sneller zouden moeten stijgen en waar er eventueel ruimte zit. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 2,5 procent, terwijl de lonen met 2 procent stijgen.

De arbeidsmarkt is nog vrij ruim en de verborgen werkloosheid relatief hoog, concludeert ING. Er is volgens de economen geen sprake van een piek in de winstgevendheid, en kleine bedrijven hebben het nog niet makkelijk.

"Pas als de arbeidsmarkt echt krap wordt, verwachten we dat vakbonden hogere looneisen kunnen stellen", aldus hoofdeconoom Marieke Blom. "Tot die tijd is het logisch dat juist het creëren van extra werkgelegenheid prioriteit heeft."

De economen waarschuwen voor ongewenste effecten van een te snelle stijging van de lonen. “Voor het nog herstellende mkb kunnen hoge lonen een gevoelige klap zijn, waardoor het uitbreidingen en investeringen uitstelt."