Inkomens van huishoudens stijgt met 2,1 procent

Het beschikbaar inkomen van alle huishoudens samen viel in het eerste kwartaal 2,1 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2016.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. 

Het zogenoemde reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is nu twaalf kwartalen achtereen toegenomen. In het vierde kwartaal van 2016 was nog sprake van een toename van 2,3 procent.

Er waren in het eerste kwartaal meer mensen aan het werk en de lonen stegen verder. Werknemers ontvingen in die periode 2,4 miljard euro meer aan beloningen dan een jaar eerder. Dat is een stijging van 3 procent. 

Banen

Dit komt onder meer doordat het aantal banen is toegenomen. Er waren in het eerste kwartaal 178.000 meer banen dan begin 2016. Door wijzigingen in belasting- en premiepercentages hebben medewerkers in het eerste kwartaal relatief meer belasting en minder premies betaald dan in het eerste kwartaal van 2016.

Er werden tegelijkertijd minder WW-uitkeringen verstrekt. Maar het totaal aan sociale uitkeringen dat huishoudens van de overheid hebben ontvangen, is wel toegenomen. Zo zijn er meer AOW-uitkeringen verstrekt.

Aandelen

Huishoudens hebben in de afgelopen vier kwartalen meer beursgenoteerde aandelen verkocht dan gekocht. Toch is het aandelenbezit toegenomen, doordat de prijs van aandelen al vier kwartalen op een rij per saldo is gestegen.

De aandelen waar huishoudens direct en via beleggingsinstellingen in handelden, waren aan het einde van het eerste kwartaal ruim 106 miljard euro waard. Dit is bijna anderhalf keer zoveel als in 2012. Een kwart van de stijging is te danken aan de verkoop van aandelen door huishoudens. De rest aan de prijsstijging van aandelen.

Daarnaast bezaten huishoudens ook 5,2 miljard euro aan obligaties. Begin 2012 was dit nog 17,2 miljard euro. Sindsdien hebben huishoudens ieder kwartaal meer obligaties verkocht dan gekocht.

Lees meer over:
Tip de redactie