Tsjechië heeft vrijdag een voorstel tot btw-verlaging voor onder meer e-books geblokkeerd. Dit tot ongenoegen van demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die zijn Tsjechische collega ervan beschuldigt een spelletje te spelen.

Dijsselbloem liet tijdens de vergadering van de Eurogroep weten de beslissing van Tsjechië onredelijk te vinden en beschuldigde de vertegenwoordigende minister van het land, Ivan Pilny, ervan "de tijd van iedereen te verdoen".

De blokkade gebeurde omdat de nieuwe Franse regering ineens een stokje stak voor een proefproject dat Tsjechië in eigen land wil invoeren om btw-fraude te bestrijden.

"We hebben heel lang over de btw op digitale publicaties gesproken, er was overeenstemming over, en dan gaat zo’n Tsjech dat blokkeren omdat hij geen groen licht heeft op een ander btw-dossier", aldus de ontstemde Dijsselbloem.

Dijsselbloem laat weten dat hij zijn Tsjechische collega's daarover "de wind van voren" heeft gegeven. 

Unanimiteit

Zonder goedkeuring van Tsjechië kan het voorstel echter niet worden doorgevoerd. Om de huidige EU-wetgeving te veranderen zodat e-kranten, -tijdschriften en boeken net als geprinte publicaties onder het lagere btw-tarief mogen worden verkocht, is de unanieme instemming van de lidstaten nodig.

Dijsselbloem wil de btw-verlaging "zo snel mogelijk" invoeren, zei hij in maart. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent voor digitale boeken, kranten en tijdschriften.

Het Europees Parlement stemde op 1 juni voor het gelijkstellen van het btw-tarief op e-media aan dat voor traditioneel drukwerk.