FNV ziet contractlonen gemiddeld met 1,7 procent stijgen

De contractlonen zijn in de periode tot begin juni gemiddeld met 1,7 procent gestegen, meldt vakbond FNV woensdag in een tussenevaluatie van het cao-seizoen, dat loopt van december 2016 tot december 2017. Vorig jaar was dat 1,6 procent.

Volgens de FNV zijn er de laatste maanden wel steeds meer loonafspraken gemaakt van minimaal 2 procent. Dat geldt nu voor 37 procent van de cao's. Onder andere bij Tata, in de schoonmaaksector, bij SGS, in de zoetwarensector en bij Prorail kwamen de loonsverhogingen boven de 2 procent uit.

"De arbeidsverhoudingen staan soms op scherp, maar er lijkt langzaam een kentering te komen in de ruimte voor goede cao-afspraken", aldus de bond.

In 40 procent van de dit jaar afgesloten cao's zijn afspraken gemaakt rond het terugdringen van onzeker werk. FNV ziet verder dat het generatiepact vaker wordt vastgelegd. Hierbij krijgen jongeren vast werk doordat ouderen minder gaan werken.

Tot begin juni zijn er in totaal honderddertig cao's afgesloten, waarvan 113 door de FNV. In 2017 komen daar nog 285 cao's bij. FNV heeft zes cao's niet mede ondertekend, omdat de bond het niet eens was met de voorstellen van de werkgevers.

Lees meer over:
Cao
Tip de redactie