Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering "alle mogelijke juridische procedures" start om de geplande tolheffing voor bestuurders van personenauto's in Duitsland tegen te houden.

Een motie hierover van Kamerlid Erik Ronnes (CDA) is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen. De indiener van de motie wil bovendien dat de Nederlandse regering hierbij optrekt met Oostenrijk. Alleen GroenLinks, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren hebben tegen de motie gestemd. 

Dat land bereidt een zaak bij het Hof van Justitie van de Europese Unie voor, omdat de tolheffing discriminerend zou zijn voor niet-Duitse weggebruikers.
 
De Duitse regering wil vanaf 1 januari 2019 tol gaan heffen op Duitse snelwegen. Volgens Ronnes is dit nadelig voor Nederlandse weggebruikers en Nederlandse grensregio's.

GroenLinks is juist een voorstander van tol. Ook heeft de partij aan minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) gevraagd in kaart te brengen hoe alle wegenbelastingen en heffingen in Europese landen werken. De partij wil hier niet op vooruitlopen met juridische stappen.

Geen bezwaren

De Europese Commissie stelde in mei geen bezwaren meer te hebben tegen de Duitse plannen. De commissie wilde de tolheffing aan het Europees recht toetsen. De procedure is stopgezet, omdat de Duitse Bondsdag eind maart een gewijzigd tolvoorstel heeft goedgekeurd. 
 
In dat voorstel is aan de bezwaren van de commissie tegemoet gekomen. Zo worden de wegenvignetten voor milieuvriendelijke auto's goedkoper dan die voor vervuilende wagens.

Stappen

Demissionair minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) liet in het voorjaar al weten juridische stappen tegen de Duitse regering te overwegen.

Ze was niet tevreden met eerdere wijzigingen in de plannen. Zo was er bijvoorbeeld een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen in het voorstel opgenomen.
 
Schultz reageerde teleurgesteld op het oordeel van de Europese Commissie. Ze heeft beloofd de commissie om een onderbouwing te vragen en indien nodig juridische stappen te nemen.