'Nederlandse tieners hebben relatief weinig financiële kennis'

Nederlandse tieners hebben relatief weinig financiële kennis. Veel 15-jarigen weten bijvoorbeeld niet wat ze aan moeten met een phishingmail of zijn niet in staat om een loonstrookje te ontcijferen.  

Daarmee lopen ze achter op leeftijdsgenoten in veel andere Europese landen, blijkt woensdag uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Op financieel gebied komen Nederlandse leerlingen niet verder dan simpele dingen, zoals het vergelijken van prijzen bij een aankoop.

Bezorgd

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) reageert bezorgd op het onderzoek. Volgens de instantie ligt het risico op de loer dat Nederlandse tieners later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen.

Daardoor zouden ze moeite kunnen krijgen met het nemen van weloverwogen financiële beslissingen en in de problemen kunnen raken. De organisatie pleit voor structurele en verplichte financiële educatie op basis- en middelbare scholen.

Aan het onderzoek van de OESO deden zo'n 48.000 15-jarigen uit vijftien landen mee, waaronder Australië, België Brazilië, Spanje en de VS. In het onderzoek kwamen vragen over geldzaken aan bod, zoals over hoe jongeren omgaan met hun bankrekening of pinpas. 

Onzekere omstandigheden

"Jongeren krijgen steeds vaker te maken met onzekere economische omstandigheden, zoals het uitzicht op werk en technologische veranderingen", zegt Angel Gurría, secretaris-generaal van de OESO.

"Desondanks ontbreekt het hen aan de juiste vaardigheden en educatie om goede beslissingen te kunnen maken op het gebied van geldzaken."

Lees meer over:
Tip de redactie