Consumenten geven 1,6 procent meer uit in maart

Consumenten hebben in maart 1,6 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Er werd vooral meer besteed aan kleding, schoenen, woninginrichting en diensten.

De groei is daarbij wat hoger dan in de voorgaande maand, merkt het statistiekbureau op. Aan diensten, die ruim de helft uitmaken van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen, werd 1,9 procent meer besteed dan een jaar eerder.

Daaronder vallen woninghuur, reizen met de bus of trein, een bezoek aan een restaurant of kapper en verzekeringen.

Voeding

Aan voedings- en genotmiddelen werd hetzelfde uitgegeven als een jaar eerder, aldus het CBS. Verder hebben consumenten in maart minder besteed aan overige goederen. Er werd vooral minder gas gebruikt.

Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in mei gunstiger dan in maart.

Consumentenvertrouwen

Consumenten zijn in mei minder positief geworden. Hun vertrouwen daalt 3 punten en komt uit op 23, meldt het CBS verder. 

Zowel het oordeel van consumenten over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde, aldus het statistiekbureau.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen wel ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 op -41.

Tip de redactie