Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher werkt aan een wetswijziging, zodat werknemers hun aanvullende WW-uitkering kunnen stopzetten nadat zij weer een baan hebben gevonden.

Dat laat het ministerie van Sociale Zaken maandag weten na berichtgeving van EenVandaag.

Werkzoekenden die na een WW-uitkering weer werk hebben gevonden maar minder verdienen dan in hun laatste baan, krijgen een aanvullende uitkering.

Het ministerie wil het met deze maatregel aantrekkelijker maken om vanuit een uitkering weer aan de slag te gaan. Sinds 1 juli 2015 wordt het inkomen dat lager is dan 87,5 procent van het WW-maandloon, aangevuld met de WW-uitkering.

Plichten

Maar daarmee verbruikt een werknemer die weer een baan heeft gevonden zijn WW-rechten. Bovendien moet de werknemer tegelijkertijd voldoen aan de plichten zoals het vier keer per maand solliciteren. Dat leidde tot veel kritiek.

"Bij invoering van deze regeling was niet voorzien dat hieraan behoefte zou bestaan. Uit praktijksignalen blijkt dit wel het geval te zijn", zegt Asscher tegen EenVandaag.

Ontzien

In de plannen van Asscher kunnen werkzoekenden hun uitkering stopzetten, zodat zij hun rechten behouden en worden ontzien wat betreft de plichten.

De wetswijziging moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.